Metody měření elektrického napětí na buněčné membráně - Divoký, Karel (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce bylo sestavit přehledný seznam metod, které se zabývají výzkumem napětí na buněčné membráně. Práce by měla pomoci při orientaci v těchto metodách a také k porozumění jejich fyzikálnímu a biologickému principu. První část se zabývá rozborem fyzikálních vlastností membránového potenciálu. V druhé části jsou zpracované nejdůležitější metody, které membránový potenciál měří. Důležité je také porovnání těchto metod z hlediska jejich zaměření, lokálnosti, fyzikální náročnosti nebo zátěže pro zkoumaný objekt.
Methods of measurement of electrical voltage on the cell membrane
Keywords: Membránový potenciál; akční potenciál; membrána; 2PPM; FRET; elektrofyziologie; membrane potential; action potential; cell membrane; 2PPM; FRET; electrophysiology