Strategie překladu názvů francouzských filmů do češtiny - Filipová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této diplomové práce je vytvořit přehled různých strategií překladu názvů francouzských filmů distribuovaných do Čech v letech 1990-2006 a zároveň určit jejich statistickou významnost. Diplomová práce je rozdělena na dvě hlavní části. První část se zabývá typologií a překladem názvu, vývojem francouzské kinematografie od počátku až do současnosti, institucemi, které se zabývají podporou francouzského filmu jak ve Francii, tak v Čechách a v neposlední řadě též tím, jak je francouzská kinematografie vnímána českým publikem. V druhé části nalezneme roztřídění vytvořeného vzorku filmů ze zmíněných let do osmi kategorií, dále pak rozbor jednotlivých kategorií a následně devět strategií a jejich procentuální zastoupení.
Strategies of the translation of French film titles into Czech
Keywords: Film; Překlad; Název filmu; titul filmu; Překlad názvu; Strategie překladu; francouzská kinematografie; Film; Translation; Film title; Title translation; Translation strategy; French cinematography