Objektivizace posturální stability u pacientů s poruchou pohybového aparátu - Vidourek, Dominik (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce, která se skládá z teoretické a praktické části, se zabývá fyzioterapií po ruptuře předního zkříženého vazu a jejím následným vlivem na posturální stabilitu. První část teoretické práce se skládá z vysvětlení pojmu postura, jejího vývoje, funkce a poruch, druhá část teoretické práce se skládá z anatomie a kineziologie kolenního kloubu, informací o poranění předního zkříženého vazu, možnostech léčby a možnostech fyzioterapie. Praktická část je zpracována formou kazuistik, kde je využit kvalitativní výzkum. Skládá se ze vstupního kineziologického a posturografického vyšetření, návrhu terapie, provedení terapie a výstupního kineziologického a posturografického vyšetření. Probandi byli při vstupním kineziologickém vyšetření 6-8 měsíců od rekonstrukce předního zkříženého vazu pomocí autogenního patelárního štěpu. U obou probandů ke zranění došlo při sportu, jmenovitě lyžování a fotbal. Zaměřil jsem se na stabilizaci kolenního kloubu pomocí metody DNS, cvičení s pomůckou TRX Susupension Trainer a BOSU?, aktivaci hlubokého stabilizačního systému pomocí metody DNS, ovlivnění měkkých tkání a zlepšení aference z dolních končetin pomocí senzomotorické stimulace a metody PNF. Terapie trvala 8 týdnů. Pomocí moderních fyzioterapeutických postupů došlo k odstranění základních, limitujících omezení, která ze zranění předního zkříženého vazu plynou. Po vyhodnocení výstupního vyšetření můžeme potvrdit zlepšení výsledků kineziologického i posturografického vyšetření. Práce může sloužit jako edukační materiál pro výuku fyzioterapie, ale i pro laickou veřejnost.
Objectification of Postural Stability by Patients with Musculoskeletal Disorders
Keywords: přední zkřížený vaz; postura; kolenní kloub; fyzioterapie; anterior crucial ligament; posture; knee joint; physiotherapy