Komparace výpočtů mzdového zatížení podnikatelského subjektu v ČR a v zemích EU - Vazdová, Eva (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na srovnání výpočtů mzdového zatížení podnikatelského subjektu v ČR a v zemích EU, konkrétně v Německu. Bakalářská práce je strukturálně rozdělena na dvě části. První část obsahuje základní vymezení pojmů ? co je pracovně-právní vztah, definice zaměstnance a zaměstnavatele, minimální mzda, pracovní doba. Druhá část je zaměřena na srovnání mzdových nákladů podnikatelských subjektů v České republice a zemích Evropské unie, konkrétně Německu. Přestože s námi Německo bezprostředně sousedí, je německý mzdový systém od českého naprosto odlišný. V práci jsou uvedeny konkrétní příklady, kdy má zaměstnanec stejnou výši hrubé mzdy, a příklady, kdy mají zaměstnavatelé stejně velké mzdové náklady na jednoho zaměstnance. Na závěr jsou tyto příklady vyhodnoceny. Z celkových zjištěných informací vychází, že v Německu, byť má dle mého daleko složitější výpočet mezd i zařazení zaměstnance do kategorie mezd, mají zaměstnanci vyšší příjmy a zaměstnavatelé menší mzdové náklady.
A comparison of calculations of wage encumbrance upon entrepreneurial entities in the Czech Republic and EU countries
Keywords: mzdový systém; mzdové náklady; mzda; hrubá mzda; daň z příjmů; zdravotní a sociální pojištění; zaměstnanec; zaměstnavatel; EU; ČR; Salary system; salary costs; salary; gross salary; income tax; health and social insurance; employee; employer; the EU; the Czech Republic