Projektová dokumentace účelové komunikace včetně připojení na silnici III. třídy. - Stropková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem této diplomové práce je vypracovat ve dvou variantách studii modernizace a rekonstrukce připojení účelové komunikace na pozemní komunikaci III. třídy tak, aby došlo ke zlepšení dopravního řešení sjezdu. Jedna varianta má být řešena na stávajícím místě, pro druhou má být zvoleno jiné vhodnější místo. Cestní síť ze všech liniových zařízení ovlivňuje nejvýrazněji organizaci půdního fondu. Kromě dopravní funkce plní se svými příkopy i funkci protierozní a spolu s doprovodnou zelení dotváří ráz krajiny. Vhodnou inspirací pro návrh zemědělského dopravního systému mohou být staré mapy s původními trasami cest. Na návrhu nového systému cestní sítě se musí podílet jak dopravní specialista, tak i specialista v protierozní ochraně a krajinář. Výchozím podkladem práce je reálná mapa v měřítku 1 : 5000. Zájmová oblast je zobrazena na mapovém listu SMO Trhové Sviny 9-3 a nachází se v k.ú. Mohuřice. Nejprve se vypracuje přehledná situace, ve které se navrhovaná komunikace umístí do terénu. Potom jsem pro obě varianty sestavila přehledný podélný profil. Pro druhou variantu jsem vypracovala i přehledný podélný profil. Při návrhu konstrukce vozovky jsem vycházela z dopravního zatížení a postupovala jsem podle Katalogu vozovek polních cest. Konstrukce vozovky je zobrazena na vzorovém příčném řezu. Při projektování polních cest je kladen důraz na minimalizaci zemních prací, které velmi navyšují rozpočet, proto je nutné co nejvíce kopírovat terén. Dalším důležitým hlediskem je začlenění polní cesty do okolní krajiny.
The project documentation of a tertiary road including an attachment to the 3rd class road
Keywords: polní cesta; cestní síť; směrové řešení; výškové řešení; rural road; road network; direction solution; high-rise solution