Stavba hnízda a bioturbace u druhu mravence Lasius niger (L.). - Tůma, Jiří (Jihočeská univerzita, 2014)
Stavba mravenčích hnízd je významným jevem ovlivňujícím okolní prostředí. Pokud chceme vědět, jaké faktory na tento proces působí, musíme se zabývat jeho detaily. Tato práce si klade za cíl popsat vlivy, které na stavbu hnízda působí, pomocí experimentu s mravencem Lasius niger (L.) v umělých formikáriích.
Nest building activity and bioturbation of the ant Lasius niger (L.).
Keywords: Lasius niger; bioturbace; mravenci; stavba hnízda; Lasius niger; bioturbation; ants; nest building