Studium konkurenceschopnosti porostu krmného šťovíku (Rumex tianshanicus x Rumex patientia) vůči plevelům - Kollmann, Milan (Jihočeská univerzita, 2012)
Krmný šťovík, Rumex OK-2 je plodina schopná produkce velkého množství biomasy, vhodné jak pro krmivářské tak energetické účely. Možnost šíření této plodiny ve volné přírodě je předmětem častých diskuzí. Cílem této práce bylo proto zhodnotit konkurenceschopnost Rumex OK-2 vůči plevelným rostlinám a jeho schopnost šířit se na nové lokality v polních podmínkách. Pro terénní výzkum byl vybrán 12 let starý porost šťovíku Rumex OK-2, který je nejstarším porostem v ČR. Stanovení pokryvnosti a zaplevelení bylo provedeno metodou váhovou. Krmný šťovík nebyl schopen se šířit na nové lokality.
Study of competitiveness of spinach sorrel (Rumex tianshanicus x Rumex patientia) against weeds
Keywords: Krmný šťovík; Rumex OK-2; šíření; konkurenceschopnost; Spinach sorrel; Rumex OK-2; spreading; competitiveness