Exprese rekombinantního proteinu Kunitzova typu, potenciálního toxinu ze slinných žláz klíštěte Ixodes ricinus - Cermanová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Klíšťata přijímají krev po dobu několika dní, což je dostatečná doba pro rozvinutí hostitelovi imunitní odpovědi. Adaptace klíštěte k sání vedla k vývoji komplexní směsi látek ve slinách, jež pomáhají parazitovi potlačit hostitelovi obranné mechanismy. Extrémně důležitou roli hrají v této interakci inhibitory proteáz. V této práci jsme se zaměřili na protein pojmenovaný Ixocludin, člen rodiny BPTI inhibitorů serinových proteáz společně s toxiny a blokátory draslíkových kanálů. Pro expresi rekombinantního proteinu byly použity tři expresní systémy (Escherichia coli, Pachia pastoris, Chinese hamster ovary), ale pouze exprese v bakteriálním systému byla úspěšná.
Expression of Kunitz-type recombinant protein, potential toxin from the salivary glands of the tick Ixodes ricinus
Keywords: klíště; ixodes ricinus; kunitz; monolaris; toxin; kopáček; cermanová; tick; ixodes ricinus; kunitz; monolaris; toxin; kopacek; cermanová