Srovnávací studie legislativy a dopadů sociálně ekonomických faktorů v problematice prostituce v České republice a Rakousku - Hýsek, Václav (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt Ve své práci, teoretické části, jsem se pokusil o hlubší analýzu problému prostituce, kde jsem poukázal na současný stav tohoto sociálního problému v České republice a s ní spojenou, či přímo související trestnou činností. V souvislosti s prostitucí jsou zde vymezeny základní pojmy, formy prostituce, včetně nové formy tzv. ''laufhäuser'' (průchozí dům), současná právní úprava, ale i dopad prostituce na českou ekonomiku. Okrajově se zde zabývám i zdravotními aspekty prostituce. Téma bakalářské práce nese název Srovnávací studie legislativy a dopadů sociálně ekonomických faktorů v problematice prostituce v České republice a Rakousku. Cílem výzkumu bakalářské práce bylo zodpovědět výzkumnou otázku, zda současná legislativa týkající se právní úpravy prostituce je příznivější v Rakousku. Jako výzkumná technika zde byly zvoleny řízené rozhovory, které byly provedeny s pracovníky Policie ČR, kteří se problematikou prostituce každodenně v rámci svého pracovního zařazení zabývají, znají problémy spojené s prostitucí jak v České republice, tak v sousedních státech, zejména v Rakousku - Horním Rakousku. Vybraný vzorek pracovníků policie jednoznačně potvrdil, že přijetí podobného zákona o prostituci jako je v současné době v Rakousku by byl přínosem jak pro policii, tak pro samotnou společnost. Budeme-li vycházet ze současného stavu prostituce v České republice a problémů s ní souvisejících, nelze než konstatovat, že do budoucna je dle mého názoru jediným efektivním a systémovým řešením přijetí samostatného zákona o prostituci. Prostituci nelze ve společnosti vymýtit, pokud bude existovat otázka poptávky a nabídky po těchto službách, ale lze ji úspěšně korigovat. Prostituce nebyla a není jevem náhodným či ojedinělým, je a bude provozována za jakéhokoliv režimu, mnohdy i navzdory kruté represi.
Comparative study of legislation and impact of social economic factors in prostitution problems of The Czech Republic and Austria.
Keywords: prostituce; mravnost; zákon; legalizace; trestná činnost; legislativa; prostitution; morality; law; legalization; criminal activity; legislation