Čtenářství dnešních dětí staršího školního věku (regionální sonda) - Fedrová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce má za cíl vysledovat aktuální stav současného pubescentního čtenáře na druhém stupni základní školy s přihlédnutím k okolním faktorům, které na něj působí. Teoretická část je zaměřena na profil pubescenta z hlediska biologického, psychologického a sociologického, na vývoj čtenářství a čtenářské kompetence. Praktická část poskytuje rozbor získaného materiálu na základě dotazníkového šetření provedeného na pěti základních školách v Kraji Vysočina.
Reading of present children of older school age (a regional probe)
Keywords: pubescentní čtenář; výzkum pubescentního čtenářství; vývoj dětského čtenářství; faktory ovlivňující čtenáře; research of pubescent reading; development of children´s reading; factors influencing pubescent reading