Sociální práce s romskou rodinou - Dračková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou sociální práce s romskými rodinami. Cílem bakalářské práce je popsat specifika sociální práce s romskou rodinou, se zřetelem na identifikaci hlavních obtíží této práce, ale též poukázáním na příklady dobré praxe. V rámci teoretických východisek je uvedena charakteristika romského etnika a romské rodiny. Přiblíženo je postavení Romů v české majoritní společnosti. Blíže je charakterizována sociální práce s romskými rodinami, nejčastěji užívané metody, techniky a též přístupy, které jsou doporučovány pro sociální práci s menšinami. Uvedena jsou největší úskalí sociální práce s romskými rodinami. Čtvrtá kapitola práce je věnována popisu realizovaného výzkumného šetření. Výzkum byl koncipován jako kvalitativní. Metodou sběru dat byl rozhovor, komunikačními partnery byly sociální pracovníci a úředníci působící ve městě Brně, jejichž klienty jsou romské rodiny. K analýze dat byla užita zakotvená teorie. V rámci otevřeného kódování byly identifikovány čtyři hlavní kategorie, a to "Specifika romského etnika", "Profese sociálního pracovníka", "Charakteristika sociální práce s romskými rodinami" a "Úskalí sociální práce s romskými rodinami", dále tvořenými dílčími subkategoriemi. Sestavením kategorií a subkategorií dle doporučovaného paradigmatického modelu byl v axiálním kódování určen jako hlavní jev "Navázání a udržení důvěry." Při selektivním kódování byla za hlavní kategorii zvolena "Potřeba pracovat s celou rodinou". K hlavním úskalím sociální práce patří dle komunikačních partnerů získání a udržení důvěry romské rodiny, stanovení hranic ve vztahu sociální pracovník-klient a také nízká motivovanost romských rodin ke spolupráci se sociálním pracovníkem. Na základě analýzy dat získaných rozhovory jsou také v práci popsány identifikované příklady dobré praxe sociální práce s romskými rodinami.
Social Work with Romany Family
Keywords: Důvěra; etnikum; hodnoty; hranice; motivace; rodina; Rom; sociální práce; sociální pracovník; společnost.; Confidence; ethnicity; values; boundaries; motivation; family; Roma; social work; social worker; company