Cytotoxicita bentických a nárostových sinic - Skácelová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce bylo stanovit cytotoxickou aktivitu 14 kmenů bentických sinic proti buněčné linii HeLa. Extrakty kmenů vykazující silnou cytotoxicitu byly analyzovány a frakcionovány za pomocí HPLC-MS, za účelem zjištění aktivní frakce. Mechanismus účinku těchto frakcí na buňky byl sledován pomocí imunofluorescenčního barvení. Dva ze 14 studovaných kmenů vykazovaly silnou cytotoxickou aktivitu. Extrakt sinice Cylindrospermum sp. CY OM obsahoval aktivní frakci způsobující apoptózu a dále frakci narušující buněčnou adhezi. Aktivita kmene Anabaena oscillarioides HINDAK 1984/43 byla způsobena dvěmi cytotoxickými frakcemi, v jedné z nich byl zjištěn nový lineární peptid.
Cytotoxicity of bentic and periphyton cyanobacteria
Keywords: sinice; cytotoxicita; HeLa; cyanobacteria; cytotoxicity; HeLa cell line