Efektivnost podniku se zahraniční majetkovou účastí - Šídlová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této práce je nejprve definovat pojmy týkající se podnikání, respektive specifika podniků se zahraniční majetkovou účastí, zjištění výhod a nevýhod tohoto podnikání a následně zhodnocení efektivnosti vybraného podniku se zahraniční majetkovou účastí. Jako první jsou charakterizovány a vysvětleny základní pojmy týkající se podnikání, funkce a členění podniků, specifika podniků se zahraniční majetkovou účastí a příliv investic do České republiky. Tato práce také zkoumá měření podnikové efektivnosti a finanční analýzu. Dále je práce zaměřena na zhodnocení finanční situace podniku Reinhold Keller s.r.o. Tento podnik je nejprve charakterizován a poté jsou na společnosti aplikovány vybrané metody a je prováděna finanční analýza. Ta se provádí pomocí absolutních ukazatelů, z kterých jsou vytvořeny poměrové ukazatele, jako je například rentabilita, zadluženost a další. Výpočty jsou dále porovnány s výpočty české společnosti Vladimír Rendl - truhlářství s.r.o. Na základě provedených výpočtů je v závěrečné části zhodnoceno hospodaření podniku za poslední čtyři roky.
Efficiency of a Company with Foreign Equity Participation
Keywords: ekonomická efektivnost; finanční analýza; mezinárodní společnost; soustavy poměrových ukazatelů; zahraniční kapitál; economic efficiency; financial analysis; international corporation; ratio systems; foreign capital