Transformace českého zbrojního průmyslu po roce 1989 - Čeněk, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá transformací českého zbrojního průmyslu po roce 1989. Jelikož je na danou problematiku pohlíženo v širších souvislostech a zákonitostech, věnují se první kapitoly historii československé zbrojní výroby od konce první světové války až do roku 1989. Následuje hlavní část, o jejímž obsahu napovídá název díla. Mimo jiné je zde sestaven kompletní seznam podniků s podílem zbrojní výroby za rok 1989. To samé je učiněno i za rok 2007 a provedeno vzájemné porovnání a rozčlenění do navržené odvětvové struktury. Náležitosti a kritéria vzniku obou seznamů jsou pak uvedeny v metodice práce. Na specifický vývoj obranného průmyslu ve druhé polovině 90. let a na počátku 21. století není také zapomenuto. Aktuálně nejvýznamnější české zbrojní firmy a jejich charakteristika napříč výrobním spektrem tvoří závěr práce.
Transformation of the Czech armaments industry after 1989
Keywords: transformace; zbrojní průmysl; konverze; transformation; armaments industry; lists