Finanční ohodnocení sociálních pracovníků a jeho vliv na možnosti důstojného života a sebepéči - Stráský, Marek (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zaměřuje na finanční příjem sociálních pracovníků a možnosti sebepéče sociálních pracovníků v závislosti na jejich příjmu. První část této práce obsahuje teoretické vymezení pojmu sebepéče. Nejprve tato práce popisuje provázanost sebepéče s duševní hygienou, dále se zabývá možnými riziky nedostatečné sebepéče, a nakonec uvádí překážky, kterým musí sociální pracovníci čelit při snaze o sebepéči. V druhé části se tato práce zaměřuje na finanční příjem sociálních pracovníků, a to jak v nestátních, tak státních organizacích. Třetí část této práce vyčísluje minimální finanční náklady, které jsou potřebné k základní úrovni sebepéče. Toto vyčíslení je založeno na konceptu Minimální důstojné mzdy. Na základě tohoto vyčíslení jsou v této práci poté navrženy dvě možné úpravy finančního ohodnocení sociálních pracovníků. Závěrečná část práce se zabývá etickou stránkou problematiky, která je posuzována především na základě deontologie a utilitarismu.
Financial evaluation of social workers and its influence on the possibilities of a dignified life and self-care
Keywords: sebepéče; self-care; duševní hygiena; sociální práce; minimální důstojná mzda; platové tabulky; finanční ohodnocení sociálních pracovníků; utilitarismus; deontologie; self-care; mental hygiene; social work; minimum decent wage; pay charts; financial evaluation of social workers; utilitarianism; deontology.