Právní úprava nemocenského pojištění a její vliv na zneužívání nemocenských dávek - Kuncová, Věra (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt V bakalářské práci na téma ''Právní úprava nemocenského pojištění a její vliv na zneužívání nemocenských dávek'' jsem se zabývala jak výkladem právní úpravy jednotlivých dávek nemocenského pojištění po 1. 1. 2008, tak i, a to v druhé části, příčinami a důvody, které mohou způsobovat zneužívání dávek nemocenského pojištění. Hlavním cílem mé bakalářské práce bylo zjistit nejen tyto příčiny, ale i skutečnosti, které by mohly sloužit jako podklad pro změny v právní úpravě systému nemocenského pojištění od 1. 1. 2009. Při psaní své práce a vytváření závěrů jsem vycházela z kvalitativního výzkumu, prováděného metodou polostandardizovaných rozhovorů se šesti respondenty z OSSZ Tábor a Pelhřimov a metodou analýzy dokumentů. Výzkum probíhal na základě podkladů, které byly k dispozici na OSSZ Tábor v období leden a únor 2007, srpen až prosinec 2007 a leden a únor 2008, a zjištěných statistických údajů za roky 2005, 2006, 2007 a 2008. Ze zjištěných dat a rozhovorů je zřejmé, že ve společnosti jsou tendence ke zneužívání dávek nemocenského pojištění, k čemuž přispívá právní úprava jak v oblasti sociálního pojištění, tak i v oblasti zdravotního pojištění a v konečném důsledku i v oblasti trestního práva. Výzkumem bylo zároveň zjištěno, že sice může docházet ke zneužívání dávek, ale při porovnání údajů dokreslujících množství finančních prostředků vynaložených na dávky nemocenského pojištění za měsíce leden a únor roků 2005, 2006, 2007 a 2008 je zřejmé, že v únoru 2008 došlo k poklesu finančních prostředků vynaložených na tyto dávky. Podařilo se tedy snížit výdaje na nemocenské dávky a zavedení karenční doby může částečně zabránit zneužití nemocenské. I přes tento pokles, způsobený nesporně právní úpravou platnou od 1. 1. 2008, by dalšímu zneužívání dávek měla zabránit důsledná reforma v systému zdravotnictví, přesná pravidla pro kontrolu práce neschopných a finanční spoluúčast zaměstnavatelů během pracovní neschopnosti jejich zaměstnanců. Soustředění výplaty nemocenských dávek pro zaměstnance malých organizací, osob samostatně výdělečně činných i zaměstnance organizací na okresní správy sociálního zabezpečení by mělo znamenat zjednodušení této agendy a pokles výdajů spojených s realizací výplaty nemocenských dávek.
Legal regulations in sickness insurance and their influence on abuse of sickness benefits
Keywords: Nemocenské pojištění Nemocenské Peněžitá pomoc v mateřství Podpora při ošetřování člena rodiny Reforma Zneužívání dávek; Sickness insurance Sickness payment Financial support in maternity period Support during the period of nursing a family member Reform Benefits abuse