NESPOKOJENOST S VLASTNÍM TĚLEM A DRŽENÍ DIET JAKO RIZIKOVÉ FAKTORY PRO ROZVOJ PORUCH PŘÍJMU POTRAVY A SLEDOVÁNÍ METOD KONTROLY TĚLESNÉ HMOTNOSTI U STUDENTEK STŘEDNÍCH ŠKOL - Koubková, Magda (Jihočeská univerzita, 2007)
Poruchy příjmu potravy patří mezi závažná onemocnění, kterými trpí především dospívající dívky a mladé ženy. Mezinárodní klasifikace nemocí rozlišuje řadu poruch příjmu potravy, z nichž nejčastější a zároveň nejnebezpečnější jsou mentální anorexie a mentální bulimie. Cílem této práce bylo zjištění přítomnosti některých rizikových postojů, s kterými se setkáváme u poruch příjmu potravy, a sledování metod kontroly tělesné hmotnosti v populaci středoškolských studentek. Práce ověřila hypotézy, týkající se rozdílu mezi studentkami gymnázia a studentkami ostatních středních škol. Studentky gymnázia byly štíhlejší než studentky středních a učňovských škol. Studentky středních a učňovských škol si častěji než studentky gymnázia přály zhubnout a také častěji držely dietu. A dále práce ověřila hypotézu týkající se nespokojenosti s vlastním tělem, která vzrůstala spolu s tělesnou hmotností. K ověření hypotéz bylo použito šetření pomocí dotazníků.
DISSATISFACTION WITH OUR OWN BODY AND BEING ON DIETS AS RISK FACTORS FOR THE DEVELOPMENT OF EATING DISORDERS AND MONITORING THE METHODS OF CHECKING THE BODY WEIGHT OF SECONDARY SCHOOL GIRLS
Keywords: poruchy příjmu potravy; mentální anorexie; mentální bulimie; nespokojenost s vlastním tělem; kontrola tělesné hmotnosti; diety; eating disorders; anorexia nervosa; bulimia nervosa; dissatisfaction with one´s own body; body weight control; diets