Moderní architektura. Nejslavnější funkcionalistické vily - Vojtíšková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
První část teoretické práce je věnována obecně moderní architektuře na počátku 20. století, jejímu vzniku, prvotním umělcům a stavbám, které v té době vznikaly. Blíže se zaměřuje na funkcionalismus, a to jak ve světě, také českých zemích. Druhá část práce popisuje nejslavnější funkcionalistické architekty v Evropě, kteří ovlivnili další tvorbu ve vývoji architektury. Těžištěm bakalářské práce je analýza a komparace funkcionalistických vil ve světě a na českém území - vily Savoye od Le Corbusiera, vily Tugendhat od Miese van der Rohe a Müllerovy vily od Adolfa Loose.
Modern architecture. The most famous functionalist villas
Keywords: moderní architektura; funkcionalismus; vila Tugendhat; vila Savoye; Müllerova vila; Le Corbusier; Ludwig Mies van der Rohe; Adolf Loos; modern architecture; functionalism; Villa Tugendhat; Villa Savoye; Müller's Villa; Le Corbusier; Ludwig Mies van der Rohe; Adolf Loos