Život a dílo Šimona Bárty (1864-1940), osmého biskupa českobudějovického - Šmíd, Marek (Jihočeská univerzita, 2023)
Disertační práce se bude věnovat osobnosti nejvyššího představitele českobudějovické diecéze v letech 1920-1940. V převážně chronologické linii se dotkne Bártova dětství, mládí, kněžské formace v Římě, jeho duchovního zrání v jižních Čechách a na Vysočině i jeho biskupského působení v českobudějovické diecézi. Jeho dílo zasadí do nábožensko-církevního vývoje českých zemí ve druhé polovině 19. a první polovině 20. století, přičemž bude reflektovat rovněž evropský kontext proměn katolické církve i papežství.
Life and work of Šimon Bárta (1864-1940), the eighth bishop of České Budějovice
Keywords: České Budějovice; katolická církev; biskupství; Šimon Bárta; 1920-1940; České Budějovice; Catholic Church; bishopric; Šimon Bárta; 1920-1940