Exteriérové dědičné vady u králíka domácího - Mrázová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této práce bylo na základě informací dostupných z literatury a vědeckých zdrojů objasnit anatomii a hodnocení exteriéru králíka, jednotlivé exteriérové dědičné vady, na které byla práce zaměřena a problematiku genetiky a plemenitby. Na základě těchto údajů byl sestaven dotazník, který byl v průběhu několika měsíců předkládán chovatelům. Ze 122 odpovědí bylo následně zjištěno, že se chovatelé nejčastěji u svých králíků potýkají s malokluzí (přerůstáním zubů), hypospadií (rozštěpem penisu), kryptorchismem (nesestoupení jednoho nebo obou varlat) a buftalmií (nedovyvinutí slzných kanálků u jednoho nebo obou očí, s řadou různých projevů). Naopak bylo zjištěno, že se v malochovech jen velmi málo objevuje alopecie (lokální nebo celková ztráta srsti) a luxace končetin (vykloubení hrudních či pánevních končetin). Ze souhrnných výsledků byl v závěru práce také vypočítán statistický odhad možných počtů jedinců trpících těmito vadami. Tato čísla byla vypočítána z nejaktuálnějšího sčítání králíků v malochovech z roku 2020, které bylo prováděné pod záštitou Ministerstva zemědělství, to v tomto roce udalo číslo 4 680 000 ks králí-ků v ČR. Pro malokluzi byl spočítán aktuální možný výskyt u 261 062 ks králíků, pro hypospadii 157 136 ks králíků, pro kryptorchismus 78 984 ks králíků, pro buftalmii 79 815 ks králíků, pro alopecii a luxaci končetin pak 59 861 ks a 18 291 ks králíků. Celkově tak byl odhadnut možný výskyt vad dohromady u 655 149 ks králíků v celé populaci, to je 14,1 %. V závěru byla také navržena možná řešení této situace, zejména by se chovatelé měli zaměřit na větší informovanost ohledně sledovaných, ale i jiných exteriérových dědičných vad a onemocnění, aby tyto vady a onemocnění uměli včas a vhodně identifikovat a takové jedince ze svých chovů vyselektovat. Také by se měli vyvarovat příbuzenské plemenitbě, pokud nemají v rámci této problematiky dostatečné zkušenosti, ať už odborné či praktické.
External hereditary defects in the domestic rabbit
-
Keywords: dědičné vady; anatomie; králík; malokluze; kryptorchismus; buftalmus; alopecie; hypospadie; luxace končetin; hereditary defects; anatomy; rabbit; malocclusion; cryptorchidism; buphtalmia; alopecia; hypospadias; luxation of the limbs