Interakce mezi organismy obývajícími jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) - Kopačka, Michal (Jihočeská univerzita, 2018)
Disertační práce je zaměřená především na studium ekologie a vzájemných interakcí mezi houbovou chorobou Guignardia aesculi, invazním škůdcem klíněnkou jírovcovou (Cameraria ohridella) a dravými roztoči čeledi Phytoseiidae na jírovci maďalu. Disertační práce je sestavena ze dvou hlavních částí: podrobné literární rešerše a šesti samostatných originálních publikací či rukopisů obsahujících výsledky vlastní výzkumné práce. První studie zkoumá prostorové rozšíření první generace klíněnky jírovcové v městském prostředí s ohledem na ohniska jejího výskytu, mortalitu diapauzních kukel na konci vegetační sezony a počet vylíhlých klíněnek a jejich parazitoidů na začátku následující vegetační sezony. Druhá studie se zabývá interakcí mezi klíněnkou jírovcovou a houbovou chorobou Guignardia aesculi na listech jírovce maďalu v průběhu vegetační sezony. Třetí a čtvrtá práce se věnuje vlivu specifických mikroklimatických podmínek lokalit na úroveň poškození listové plochy houbovým patogenem G. aesculi. Dále bylo studováno prostorové šíření tohoto patogenu v městském prostředí. V páté publikaci bylo studováno a vzájemně porovnáno druhové složení a populační hustota dravých roztočů na jírovcích mezi Českou republikou a Řeckem. Šestá studie popisuje druhové složení, abundanci, populační dynamiku a poměr pohlaví roztočů čeledi Phytoseiidae na jírovcích. Dále je zjišťováno, zda abundance dravých roztočů může být ovlivněna poškozením listů klíněnkou jírovcovou nebo G. aesculi v průběhu vegetační sezony.
Interactions between organisms inhabiting horse chestnut trees (Aesculus hippocastanum)
Keywords: jírovec maďal; Aesculus hippocastanum; klíněnka jírovcová; Cameraria ohridella; Guignardia aesculi; draví roztoči; Phytoseiidae; interakce; městské prostředí; horse chestnut; Aesculus hippocastanum; horse chestnut leaf miner; Cameraria ohridella; Guignardia aesculi; predatory mites; Phytoseiidae; interactions; urban environment