Zdravotně sociální situace žen postižených problematikou domácího násilí. - Mátlová, Milena (Jihočeská univerzita, 2007)
Násilí páchané na ženách v partnerském vztahu již není soukromá věc mezi mužem a ženou. Řešení problému domácího násilí se rozšířilo z aktivit nestátních neziskových organizací na státní instituce. V roce 2006 byl přijat zákon na ochranu před domácím násilím, je v něm vloženo ustanovení o vykázání násilné osoby. Problematika se stala náplní plošné osvěty a mediálních kampaní. Vedle policistů bývají lékaři prvními profesionály, na které se oběť obrátí. Právě lékaři mají možnost rozpoznat násilí ať už podle viditelných zranění nebo podle symptomů svědčících pro týrání. Proto cílem práce bylo zmapovat přístup ambulantních lékařů k ženám postiženým domácím násilím v regionu Kroměřížska, zjistit jejich informovanost o postupu při pomoci týraným ženám v rámci interdisciplinárních týmů. Teoretická část se věnuje charakteristice partnerského násilí, zabývá se jeho důsledky na zdravotní a sociální situaci postižených žen. Dále popisuje možnosti pomoci obětem, přijatá legislativní opatření i důležitost práce lékaře v rámci meziresortní spolupráce. Praktická část obsahuje vyhodnocení kvantitavního výzkumu, provedeného metodou dotazování technikou dotazníku, který vyplňovali vybraní ambulantní lékaři v kroměřížském regionu. Z dotazníkového šetření vyplývá, že téměř tři čtvrtiny respondentů byly osloveny týranými ženami, ale s organizacemi zaměřenými na pomoc obětem domácího násilí spolupracuje necelá polovina oslovených lékařů. Provádění osvěty lékaři považují za poměrně aktuální, ale podceňované. To prokázalo souvislost s tím, že osvěta se neprovádí v téměř dvou třetinách ambulantních zařízeních. Nejčastějšími uvedenými důvody, proč se osvěta neprovádí, byl nedostatek času a nedostatek osvětového materiálu. Práci lze využít pro zvýšení informovanosti laické a především odborné veřejnosti formou prezentace na vzdělávacích seminářích lékařů i v rámci dalšího vzdělávání zdravotních sester, či zveřejněním problematiky v odborném tisku.
Health and social situacion of Women exposed to Domestic Abuse.
Keywords: domácí násilí; oběť; násilná osoba; partnerské násilí; osvěta; domestic violence; violent person; victim; intimate partner violence; enlightenment