Integrace imigrantů do české společnosti - imigranti jako úspěšní podnikatelé - Vošahlíková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma migrace a imigrace je velmi aktuálním tématem současné doby. Zároveň jsou zde možnosti a postupy integrace imigrantů do společnosti. V tomto kontextu se jeví jako důležité zjistit, jak probíhalo začleňování příchozích z minulých imigračních vln a jaké faktory ovlivnily úspěšnost začlenění. Cílem práce je popsat situaci těchto imigrantů v českém prostředí, zjistit v jakých podmínkách začínali žít a podnikat, jak a v čem jim byla česká společnost nápomocná a naopak s jakými úskalími se potýkali a jak potíže překonávali. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části jsou popsány základní teoretické poznatky týkající imigrace a jejích důsledků pro jedince. Pro praktickou část práce je v souladu s cílem použitý kvalitativní výzkumný přístup, hlavní výzkumnou metodou je hloubkový rozhovor.
Integration of migrants to Czech society - the migrants as succesful entrepreneurs