Analýza údržby silničních stromořadí na Jihlavsku - Simandlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce analyzuje problematiku ošetřování silničních stromořadí. Zaměřuje se především na problematiku nedostatečné odbornosti správců zeleně a možné negativní následky, vyplývající z nepřiměřených a neodborných ořezů stromů. Práce je rozdělena na dvě části. První část se věnuje vzniku a historii alejí, legislativnímu rámci z pohledu vlastnictví, ochrany a péče o silniční stromořadí. Dále je uveden způsob ošetření stromů, charakteristika jednotlivých typů řezů a případné následky při jejich neodborném provedení. Druhá část diplomové práce je zaměřena na identifikaci problémů u konkrétních alejí, na zpracování a analýzu dat získaných z jejich inventarizací.
The analysis of road alley maintenance in the Jihlavsko area
Keywords: Aleje; strom; komunikace; řez stromů; Alleys; tree; roads; trimming Trees