Přestávky jako potenciál pro vytváření vztahů v 1. třídě ZŠ - Němcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se věnuje zmapování přestávek na prvním stupni ZŠ z pohledu vytváření vztahů mezi dětmi a mezi dětmi a učitelem. V teoretické části je popsáno základní pojetí prvního stupně ZŠ, socializace v mladším školním věku, problematika zahájení školní docházky a vnímání přestávek mezi vyučovacími hodinami v odborné literatuře českých i zahraničních autorů. Praktická část byla realizovaná formou pozorování, řízených rozhovorů s dětmi i učiteli a dotazníku s rodiči. Data získaná tímto výzkumem jsou použita ke zmapování činností dětí a pedagogů o přestávkách a vytváření vztahů během přestávek.
Breaks as a potential for creating relationships in 1. grade in primary school
Keywords: přestávky; primární vzdělávání; žák; učitel; vztah; school breaks; primary education; schoolchild; teacher