Marihuana a důsledky jejího užívání - Uhrová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2007)
V teoretické části je obecně zmíněna historie konopí, charakteristika konopných drog a jejich forem. Dále jsou popsány účinné látky marihuany a projevy intoxikace. Hlavní pozornost je věnována nastínění rizik spojených s užíváním této měkké drogy. Jsou zmíněna rizika zdravotní, psychická i sociální. Jedna z kapitol je také věnována platné legislativě. V této souvislosti jsou také zmíněny přístupy drogové politiky a jejich specifika. Pozornost je věnována i prevenci užívání marihuany, a také následné pomoci jejím uživatelům. Praktická část je zaměřena na to, jaký má laická a odborná veřejnost názor na vznik rizik spojených s užíváním marihuany. Pozornost je věnována také celkovému postoji k této droze. Následně jsou názory obou stran komparovány.
Cannabies and results of its use
Keywords: marihuana; intoxikace; rizika užívání; prevence; drogová politika; marihuana; intoxication; risks of use; prevention; drug politics