The Problem of Slavery and Race in The Adventures of Huckleberry Finn - Štěpánová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce zkoumá vyobrazení rasových problémů a otroctví v knize Marka Twaina Dobrodružství Huckleberryho Finna. Zobrazuje ambivalentní postoj Hucka, který je formován výchovou a obecnými názory tehdejší společnosti, k otázce otroctví. Zachycuje Huckovo postupné osvobození se od rasových předsudků. Důležitou součástí práce je také analýza Jima jako literární postavy. V této části je Jim představen jako komplexní postava, nikoliv jako karikatura minstrelské tradice, jak ho někteří kritikové označují.
The Problem of Slavery and Race in The Adventures of Huckleberry Finn
Problém otroctví a rasy v díle Dobrodružství Huckleberryho Finna
Keywords: Mark Twain; otroctví; rasa; rasismus; Huckleberry; Jim; Mark Twain; slavery; race; racism; Huckleberry; Jim