Problematika přijmutí kompetence ke katetrizaci močového měchýře muže sestrou specialistkou (ARIP) - Soukupová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2014)
S přijetím zákona o nelékařských zdravotnických povoláních a vyhlášky o činnostech zdravotnických pracovníků došlo k mnoha změnám, které se týkají i změn v kompetencích sester. Cíl pro kvantitativní výzkum: Cíl 1. Zjistit, zda sestry se specializací ARIP katetrizují močový měchýř muže. Cíl 2. Zjistit, zda sestry se specializací ARIP mají zájem zvýšit si povědomí o katetrizaci močového měchýře muže. Cíl 3. Zjistit, zda sestry se specializací ARIP mají dostatek praktických dovedností ke katetrizaci močového měchýře muže. Cíl pro kvalitativní výzkum: Cíl 1. Zjistit, jaký názor mají lékaři na katetrizaci močového měchýře muže prováděný sestrou specialistkou ARIP. Cíl 2. Zjistit, zda lékaři přenechávají výkon katetrizace močového měchýře muže sestrám specialistkám ARIP. Výzkumná část práce byla realizována na základě kvantitativního a kvalitativního šetření. Výsledky výzkumu budou poskytnuty hlavním sestrám nemocnic, kde výzkum probíhal. Výsledky by mohly být přínosné pro přípravu specializačního kurzu zaměřeného na katetrizaci močového měchýře muže nejen pro sestry specialistky ARIP, ale i pro sestry, které by měly zájem do budoucna tento výkon provádět, zvláště pak tehdy, když je známé, že na jihu Čech takový kurz neexistuje. Výsledky mohou být také podkladem pro další výzkumná šetření.
The Problems of Acceptability of Competence of a Specialist Nurse (ARIC) to Male Urethral Catheterization
Keywords: katetrizace muže; močová cévka; močová trubice; močový měchýř; sestra specialistka ARIP; specializační vzdělávání; catheterization of a man; urinary catheter; urethra; urinary bladder; specialist nurse; specialization training