Použití kapalinové chromatografie v analýze vzorků životního prostředí - Křížová, Monika (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zabývá využitím metody HPLC v analýze vzorků životního prostředí. Cigaretové nedopalky jsou jedním z nejběžnějších odpadků vyskytujících se v přírodě. Obsahují polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a mnoho dalších chemických sloučenin, které kontaminují životní prostředí. Jedním z cílů práce je optimalizace extrakce a stanovení prioritních 16 PAU v čerstvě vykouřených nedopalcích a vyhodnocení jejich obsahů. Další část práce je věnována zavedení metody vhodné pro kvantitativní hodnocení úbytku metforminu ve 100 % vodných vzorcích. Metoda bude dále využívána pro analýzu roztoků standardů při sledování a hodnocení možných fotochemických reakcí metforminu.
Application of liquid chromatography in the analysis of environmental samples
Keywords: Kapalinová chromatografie; polycyklické aromatické uhlovodíky; cigaretové nedopalky; metformin; optimalizace; validace; Liquid chromatography; polycyclic aromatic hydrocarbons; cigarette butts; metformin; optimization; validation