Ikonoterapie v léčbě drogových závislostí - Mrázová, Anna (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zaměřuje na popis ikonoterapie, terapeutické metody užívané v léčbě drogových závislostí za účelem zvýšení motivace klienta k uzdravení. V první kapitole shrnuje současný přístup k drogové závislosti v České republice, služby poskytované uživatelům drog a směr vývoje protidrogové politiky. Zamýšlí se nad lidskou spiritualitou a přístupy, které ji v léčbě drogových závislostí zohledňují. V další části je ikonoterapie zasazena do teologického kontextu, jelikož vychází z východní křesťanské spirituality. Kapitola obsahuje seznámení s některými pojmy pravoslavné teologie. Je zde z různých hledisek prozkoumán pojem ikona a nakonec je popsáno, jak ikonoterapie v praxi probíhá. V závěrečné části jsou srovnány některé aspekty ikonoterapie s muzikoterapií a arteterapií.
Icon therapy in treatment of drug addictions
Keywords: drogová závislost; protidrogová politika; ikona; pravoslaví; motivace; spiritualita; pouštní Otcové; ikonoterapie; arteterapie; muzikoterapie; drug addiction; drug policy; icon; orthodoxy; motivation; spirituality; desert Fathers; icon therapy; art therapy; music therapy