Volný čas jako důležitý aspekt života pro hledání vyšších hodnot (dobro, krása, smysl) v 21. století - Hořejší, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá volným časem jako důležitým aspektem pro hledání vyšších hodnot (krása, dobro, vyšší smysl) na počátku 21. století. Cílem diplomové práce je zjistit, zda jsou mladí lidé (od 20 do 30 let) schopni vnímat ve svém volném čase hodnoty krásy, dobra a smyslu. Práce je rozdělena do šesti kapitol. První kapitola vymezuje pojem volný čas a popisuje stručnou historii volného času. Druhá kapitola pojednává o pedagogických směrech, které vychází z existencialismu a filosofie výchovy ve vztahu k hodnotám. Třetí kapitola klasifikuje hodnoty a přibližuje tři specifické hodnoty zásadní pro tuto práci krása, dobro a vyšší smysl. Čtvrtá kapitola popisuje českou společnost na počátku 21. století se zaměřením na hodnoty získávané v rodině a ve společnosti. Šestá kapitola obsahuje kvalitativní výzkum, ve kterém byl použit dotazník s otevřenými otázkami, které analyzuji a vyhodnocuji.
Leisure time as an important aspect of life for the search for higher values (goodnes, beauty, the meaning of life) in the 21st century
Keywords: volný čas; hodnoty; společnost; dobro; krása; vyšší smysl; leisure time; values; society; goodness; beauty; the meaning of life