Vývoj chápání pojmu volný čas v Československu v letech 1960 - 1989 - Smrtová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá chápáním volného času v 60. ? 80. letech 20. století. Jaké bylo rozdělení pracovního dne. Jaké byly principy volného času a jeho využití. V prvních dvou kapitolách se zabývám vymezením pojmu volného času. Třetí kapitola je o kategoriích volného času. Čtvrtá kapitola se zabývá pedagogikou volného času. Poslední pátá kapitola je o využití volného času a zájmové činnosti.
The Progression in Apprehension of the Free Time in Czechoslovakia in years 1960 - 1989
Keywords: volný čas; pedagogika volného času; volný čas a práce; volný čas a kultura; volný čas a technika; kategorie volného času; zájmová činnost; hra; mimopracovní doba; pracovní doba; pracující člověk; free time; pedagogy of leisure time; work; culture; technic; categories of free time; leisure activities; game; nonworking time; working time