Systém odměňování pracovníků ve vybrané organizaci - Bicková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce na téma "Systém odměňování pracovníků ve vybrané organizaci" bylo analyzovat systém odměňování a s tím související motivaci a hodnocení pracovníků. Cílem nadále bylo provést návrh změn a opatření, která by přispěla ke zkvalitnění a zefektivnění řízení v této oblasti. Vypracování literárního přehledu předcházelo získávání, shromažďování a studování dostatečného množství informací z českých i zahraničních zdrojů týkajících se problematiky odměňování, hodnocení a motivace pracovníků. Při tvorbě diplomové práce bylo využito kvalitativního i kvantitativního způsobu vedení analýzy ve sledovaném podniku. Vzhledem k zjištěným nedostatků v oblastech odměňování, hodnocení a motivace plynoucích z analýzy podnikového prostředí a dotazníkového šetření, byly vytvořeny návrhy změn, které by mohly přispět ke zlepšení řízení v těchto oblastech. Jedná se konkrétně o návrh tvorby vnitřního mzdového systému, který by byl přínosem jak pro vedení společnosti, tak pro řadové pracovníky. Dalším návrhem bylo zavedení systému hodnocení na základě vytvořeného hodnotícího formuláře a provázání systému se systémem odměňování. V diplomové práci jsou dále uvedeny další navrhované odměny vedoucí ke zvýšení motivace a ochoty spolupráce. Analýza systému odměňování byla provedena v rámci podniku Vltavotýnský nábytek, s.r.o., který se s celkovým počtem 30 zaměstnanců řadí k menším podnikům, avšak ochota a zájem o zkvalitňování procesů řízení podniku je zde na místě. Jelikož vedení podniku umožnilo vypracovat diplomovou práci na toto téma v jejich prostředí, je zde velký předpoklad, že výsledky práce a navrhovaná opatření budou zváženy a případně implementovány do vlastních procesů podniku.
Rewarding system of employees in a specific organization
Keywords: Systém odměňování; motivace; hodnocení pracovníků; Rewarding system; motivation; evaluation of employees