Sledování rozdílů mezi autogeními a anautogeními populacemi komára Culex pipiens quinquefasciatus Say - Divoká, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem předložené práce bylo přispět k objasnění rozdílů ve vývoji pohlavních orgánů u samic autogeních a anautogeních populací komára Culex pipiens quinquefasciatus Say. Současně se testoval účinek agonisty ekdysonu na vývoj a plodnost tohoto druhu. Získané výsledky ukázaly, že u anautogení populace je průběh vitellogeneze závislý na sání krve. U autogeních populací během prvního gonotrofického cyklu není nezbytné přijímat krev. Testovaná látka v subletálních dávkách indukovala vitellogenezi s následným vykladením autogení snůšky. Aplikace vyšších dávek naopak vykazovala účinky sterilizační. Získané výsledky signalizují vhodnost využití této látky k regulaci přemnožených komářích populací, zejména v oblastech výskytu jimi přenosných chorob.
Differences of autogeny and anautogeny population of mosquitoes Culex pipiens quinquefasciatus Say
Keywords: pohlavní orgány; autogení; anautogení; komár; Culex pipiens quinquefasciatus Say; agonista ekdysonu; sání krve; vitellogeneze; regulace populací komárů; autogeny; anautogeny; mosquito; Culex pipiens quinquefasciatus Say; ekdyson agonists; fertility; vitellogenesis; blood-feeding; regulation of mosquitoes population