Vyhodnocení reprodukčních ukazatelů u původní valašky - Balounová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení úrovně reprodukčních ukazatelů u stáda ovcí plemene původní valaška ve šlechtitelském chovu Ing. Jana Vejčíka. Za sledované období (2007 - 2011) byly u 457 bahnic hodnoceny následující ukazatele: oplodnění, plodnost, intenzita reprodukce, celkový odchov, jalovost, odchov z narozených jehňat a celková úmrtnost jehňat. Vliv věku bahnic na plodnost a zastoupení ovcí dle četnosti vrhu bylo vyhodnoceno pomocí statistických metod. Zjištěné parametry sledovaného stáda byly porovnány se stády, zařazenými v kontrole užitkovosti Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR. Závěrem byla vyhodnocena ekonomika tržeb za jatečná jehňata v závislosti na plodnosti. Průměrná plodnost stáda dosáhla 171,77 %. Průměrný podíl oplodnění byl vyhodnocen na úrovni 92,54 %, z čehož je zřejmé, že průměrný počet jalových ovcí ve stádě byl 7,46 %. Výše celkového odchovu ve stádě činila 143,19 %, intenzita reprodukce dosáhla 158,93 %. Celková úmrtnost jehňat (10,03 %) ovlivnila podíl odchovu z narozených jehňat (89,97 %). Ze studie vyplývá, že s delší dobou existence farmy se zvyšuje hodnota plodnosti bahnic (v roce 2011 téměř 179 %). Ve sledovaných letech má rostoucí tendenci také počet ovcí s dvojčaty (v roce 2011 porodilo dvojčata již 59 bahnic), což vypovídá o dobrém kondičním stavu zvířat a celkově o dobrém zdravotním stavu celého stáda. Dále bylo zjištěno, že nejvyšší plodnosti dosahují bahnice ve věku 5 až 7 let. Statistické vyhodnocení ukazatelů plodnosti, intenzity reprodukce a celkového odchovu ukázalo rozdíly v průměrných hodnotách sledovaného stáda v porovnání se stády v kontrole užitkovosti Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR. Výrazně vyšší hodnoty plodnosti, intenzity reprodukce a celkového odchovu bylo dosaženo ve sledovaném stádě. Rozdíl se neprojevil (resp. nebyl statisticky průkazný; p > 0,05) pouze u parametru oplodnění. Tržby za jatečná jehňata v přepočtu na bahnici byly ovlivněny podílem jalových ovcí a celkovou úmrtností jehňat, ovlivnění však činilo pouze asi 20 % z celé závislosti. Pokud by nebylo přihlédnuto k celkové úmrtnosti jehňat a počtu jalových ovcí, pak by platilo, že s vyšší plodností rostou přímo úměrně i tržby za jatečná jehňata.
Evaluate the reproductive performance of the Wallachian sheep
Keywords: ovce; plodnost; reprodukční ukazatel; valaška; sheep; fertility; parameters of reproduction; Wallachian sheep