Péče o oběti domácího násilí na Diecézní charitě České Budějovice - Vejběrová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá problematikou domácího násilí, specifikami tohoto sociálně patologického jevu a potřebami obětí domácího násilí na odbornou pomoc. Teoretická práce charakterizuje domácí násilí, jeho odlišnost od jiných forem agrese. Dále popisuje pastorační péči o oběti, zabývá se problematikou církevního manželství, manželů žijících v odloučení, zneplatnění manželství. Posleddní oddíl teoretické části charakterizuje charitní péči, představuje Diecézní charitu České Budějovice a její dva projekty specializující se na pomoc obětem domácího násilí. Praktická část práce zkoumá charakteristiku poskytovaných služeb charitních projektů: Poradny pro ženy a dívky v nouzi EVA a Intervenčního centra krizové pomoci pro oběti domácího násilí.
Domestic Violence Victims Care at Diocesan Charity České Budějovice
Keywords: domácí násilí; týrání partnera; oběť domácího násilí. pachatel domácího násilí; institut vykázání; pastorační péče; svátost manželská; charitní péče; sociální služby; Domestic violence; ill-usage of a partner; domestic violence victim; domestic violence offender; expulsion institute; ministerial care; marriagesacrament; charitable care; social services