Cena pozemků v závislosti na druhu pozemku a atraktivitě lokality - Mikeš, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce nesoucí název ''Cena pozemků v závislosti na druhu pozemku a atraktivitě lokality'' by měla napomoci zmapovat oblast Vimperska a okres Freyung Grafenau po stránce hodnoty pozemků ať už stavebních nebo zemědělských. Každopádně cílem práce není vytvořit přesnou cenovou mapu, nýbrž na základě zjištěných obchodovaných cen pozemků určit přibližnou cenovou hladinu v jednotlivých obcích, analyzovat různé odlišnosti v cenách stavebních a zemědělských pozemků a určit významné i detailnější cenotvorné faktory, na základě jejichž působení dochází k rozdílné úrovni cen. Nejdůležitější poznatky zjištěné zkoumáním daného regionu z hlediska tržních cen dosahovaných u stavebních a zemědělských pozemků jsou shrnuty následovně: 1. V oblasti Vimperska bylo zjištěno, že tržní cena stavebních pozemků je značně odlišná od úřední ceny stavebních pozemků a ta nemůže být tedy použita ani jako vodítko pro zjištění tržní ceny. U zemědělských pozemků při určení jejich tržní ceny můžeme hovořit o násobcích ceny úřední. Ale ať už se jedná o stavební či zemědělské pozemky, tak nejdůležitější při stanovení jejich tržní hodnoty je přibližná orientace v tržních cenách v dané oblasti. Ceny v jednotlivých oblastech jsou vždy zcela individuální. 2. V německém okrese Freyung Grafenau je situace z hlediska tržní ceny pozemků odlišná než v českém příhraničí. Hlavním důvodem pro tuto skutečnost je vyšší úroveň ekonomiky Spolkové republiky Německo a životní úroveň obyvatelstva a dobře fungující a léty prověřený volný trh s nemovitostmi. Nicméně tržní ceny pozemků v českém příhraničí se díky rychleji rostoucí české ekonomice postupně přibližují tržním cenám pozemků v německém příhraničí. 3. Ve vimperském regionu existuje rozvinuté tržní prostředí pro obchod se zemědělskými pozemky a nedá se již tedy tvrdit, že by v daném regionu nebyl trh se zemědělskými pozemky dostatečně rozvinutý (jak uvádí Jiří Němec ve své monografii Pozemkové právo a trh půdy z roku 2004). Příčinu rozvoje trhu se zemědělskými pozemky vidím ve vyšších ziscích zemědělců díky dotačním programům Evropské Unie. 4. V regionu se velice intenzivně rozvíjí turismus a zejména v oblasti Chráněné krajinné oblasti Šumava má tento rozvoj pozitivní vliv na výši ceny stavebních pozemků. 5. U obcí, kde nepřevládá cestovní ruch, jsou nejdůležitějšími cenotvornými faktory údaje jako počet obyvatel v obci, pracovní příležitosti v obci, s čímž souvisí i saldo migrace a další možnosti pro obyvatele v dané obci.
The price of land in relation to its type and the attractiveness of its location
Keywords: cena zemědělských pozemků; cena stavebních pozemků; Vimperk; Freyung; Grafenau; price of construction land; price of agricultural land; Vimperk; Freyung; Grafenau