ŠLECHTIC MEZI BAROKEM A OSVÍCENSTVÍM - Hálová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem předkládané diplomové práce je představit dva francouzsky psané spisy, které jsou do určité míry spjaty s českými zeměmi a jež představují šlechtický ideál 18.století očima učeneckého světa. První z nich nazvaný Le prince selon Dieu et les hommes prouvé par le propres paroles de l?écriture sainte et appuyé du témoignage des docteurs de l?église et de meilleurs auteurs profant (Kníže podle Boha a lidí, doložený vlastními slovy Písma svatého a podepřený svědectvím církevních Otců a nejlepších světských autorů) byl sepsán roku 1725 učitelem francouzštiny Philibertem Josephem le Roux a přináší barokní pohled na ctnosti a vlastnosti, kterými by měl disponovat ideální křesťanský kníže. Druhý nese název Connoissances que doit avoir un jeune seigneur ou l?idée d?un homme d?honneur (Vědomosti, které musí mít mladý pán čili ideál čestného muže), vznikl na konci 18. století a cílem jeho rozboru je zjistit, zda šlechtický ideál prošel během 18. století proměnou, nebo zda je i on dokladem přežívání barokních konzervativních forem šlechtického ideálu. Po úvodním vymezení tématu a přehledu stavu bádání je přiblíženo myšlení barokní i osvícenské epochy spolu s proměnou postavení šlechty během těchto dvou období. Hlavní část práce pak přestavuje pohledy autorů obou spisů na šlechtické ctnosti a jejich představy ideálního šlechtice.
NOBLEMAN AT THE TURN OF BAROQUE AND ENLIGHTENMENT
Keywords: šlechtický ideál; baroko; osvícenství; české země; učenecký svět; Philibert Joseph le Roux; Wolff; Adam František ze Schwarzenbergu; Filip Kinský; morálně orientované spisy; ideal of nobleman; Baroque; Enlightenment; Czech lands; world of scholars; Philibert Joseph le Roux; Wolff; Adam Franz of Schwarzenberg; Philip Kinsky; moral treatises