Tvorba výnosů v zemědělském podniku - Krátoška, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce bylo zmapovat faktory ovlivňující tvorbu výnosů v zemědělství. Zhodnotit jejich jednotlivé kategorie a na základě výnosů analyzovat výkonnost vybraného podniku. Tato analýza byla provedena za roky 2008 2012 na základě údajů z účetních výkazů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá specifiky zemědělského podnikání, tvorbou výnosů v zemědělských podnicích a evidencí výnosů. Dále se zaměřuje na faktory ovlivňující velikost výnosů v zemědělství a na hodnocení výkonnosti podniku na základě dosahovaných výnosů. V praktické části je charakterizován vybraný zemědělský subjekt z hlediska vývoje výnosů. Dále dochází k hodnocení vlivů, které mají na podnikové výnosy vliv. Pomocí vybraných ukazatelů rentability a aktivity je zhodnocena výkonnost vybraného subjektu. Na základě analýz je zjištěno, že podnik prošel krizí, ze které se mu již podařilo dostat. Přetrvávají však problémy s využíváním aktiv podniku. Na problémy s rentabilitou měl značný vliv vývoj cen na trzích. Bez dotací by podnik nedosáhl zisku v žádném ze sledovaných roků.
Generating revenues in farming
Keywords: zemědělství; výnosy; dotace; výnosnost; agriculture; revenues; subsidy; profitability