Chudoba, hmotná nouze - systém pomoci v České republice - Neckářová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá chudobou a hmotnou nouzí zejména systému pomoci v České republice. První část vysvětluje a upřesňuje základní pojmy - chudoba, hmotná nouze, její příčiny, metody měření. V práci je samostatná kapitola věnovaná nezaměstnanosti, zejména dlouhodobé, která vede k chudobě. Popisuje dopady na rodinu i člověka samotného. Upozorňuje na pojem sociální vyloučení, kdy je člověku nebo skupině omezen přístup ke zdrojům. Další část pojednává o systému pomoci v České republice. Definuje zákony, jejich hlavní využití, poskytované dávky{&x2026;} Poslední kapitolu jsem věnovala kasuistice lidí, kteří žili běžným životem,byli materiálně zabezpečeni a potom se ocitli v situaci, kdy potřebovali pomoc úřadů.
Powerty and Material Need - Assistence in the Czech Republic
Keywords: chudoba; hmotná nouze; nezaměstnanost; sociální vyloučení; příčiny chudoby; deprivace..; pourness; lack of money; unemployment; social separation; causes of pourness; deprivation...