Vědeckotechnické parky jako nástroj podpory inovačního podnikání - Vargová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2011)
Vědeckotechnické parky jsou důležitým nástrojem podpory inovačního podnikání. Cílem této bakalářské práce bylo charakterizovat činnost vědeckotechnických parků v Jihočeském kraji a popsat jejich přínos pro rozvoj regionu a inovačních aktivit malých a středních podniků. Informace pro zpracování bakalářské práce byly získány obsahovou analýzou sekundárních dat a ověřeny sběrem primárních dat. V praktické části bakalářské práce byl tedy zvolen výzkum metodou dotazování, technika dotazníku. Dotazník obsahoval 14 otázek a byl distribuován výběrovému vzorku inovačních firem zasídlených v Jihočeském vědeckotechnickém parku. Hypotéza H1: Vědeckotechnické parky jsou přínosným nástrojem pro rozvoj inovačního podnikání? byla potvrzena a hypotéza H2: VTP slouží k podpoře inovačního podnikání a vzniku začínajících malých a středních podniků? byla potvrzena rovněž. Výsledky výzkumu ukazují, že více než 75% zasídlených inovačních podniků tvoří akciové společnosti a společnosti s ručeným omezeným. Počet zaměstnanců je nejvyšší ve dvou početních skupinách. Jsou to skupiny s jedním až pěti zaměstnanci a druhou skupinu tvoří firmy s 6 až 9 zaměstnanci, jedná se tedy o malé a střední podniky. Většina zasídlených firem je nově vzniklá a na trhu se pohybují 1 až 3 roky, výjimku tvoří firma, která je na trhu již 15 let. Zasídlené firmy jsou převážně spokojeny s kvalitou vybavení kancelářských prostor, ale vybavení laboratoří, souvisejících poloprovozních prostor a technického zázemí by mohlo být rozšířeno. Nejčastěji firmy využívají možnosti patentového poradenství, poradenství v oblasti transferu technologií a marketingového poradenství. Jako největší přínos zasídlení ve VTP firmy uvádějí snadnější přístup k prostorám (kancelářským a laboratorním) a dále pak snadnější přístup k financování. Domnívám se, že rozvoj vědeckotechnických parků je do budoucna nezbytný, jelikož je velice potřebným a přínosným nástrojem pro vznik inovačního podnikání, transfer technologií a následný hospodářský rozvoj regionu.
Scientific-technical parks as a tool of support innovative enterprising
Keywords: Vědeckotechnické parky; technologické parky; transfer technologií; inovace; inovační infrastruktura; inovační potenciál; inovační podnikání; technologický profil; Scientific-technical parks; technology parks; transfer of technology; innovation; innovation potential; business innovation; technology profile