Využití písní Petra Ebena a Jiřího Pavlici v hodinách hudební výchovy na 1. stupni ZŠ - Samcová, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá využitím písní od Petra Ebena a Jiřího Pavlici ve výuce hudební výchovy na 1. stupni ZŠ. Věnuje se především různým druhům doprovodů k písním těchto dvou autorů. Teoretická část zmiňuje pojetí hudební výchovy na 1. stupni ZŠ a její hlavní cíle. Lze v ní nalézt metody nácviku písní. Dále popisuje různé druhy doprovodů, nástroje, jež lze k doprovodné hře využít, a v neposlední řadě zdůrazňuje metodiku nácviku doprovodů. Ukazuje doprovodné činnosti v učebnicích hudební výchovy, jež jsou aktuálně používány ve školách. V závěru se nachází stručný životopis Petra Ebena a Jiřího Pavlici. Praktická část obsahuje devět příprav na hodiny hudební výchovy. Hlavní náplní vyučovacích hodin jsou doprovodné aktivity k písním výše zmíněných autorů. Práce obsahuje i notové záznamy využitých písní a k nim vytvořených doprovodů. Přípravy na hodiny jsou ověřeny v praxi. Na základě ověření příprav se v závěru práce nachází doporučení pro učitele hudební výchovy, což si také práce pokládá za cíl.
Using Petr Eben's and Jiří Pavlica's Songs in Music Lessons at the Primary School
Keywords: hudební výchova; doprovody k písním; Petr Eben; Jiří Pavlica; music education; accompaniments to songs; Petr Eben; Jiří Pavlica