Výukové aktivity pro podporu finanční gramotnosti žáků 2. stupně ZŠ - Břinek, Michal (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku vyučování finanční gramotnosti na 2. stupni základních škol a je určena především jako podklad pro učitele, kteří hledají inspiraci pro výuku finanční gramotnosti. Práce vychází z revidované verze Standardu finanční gramotnosti z roku 2017, a tedy i z Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Aktivity jsou vystaveny na doporučeních, která jsou charakterizována v dokumentu Metodická doporučení pro výuku finanční gramotnosti. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů a dále na to, kdo by měl být vzděláván ve finanční gramotnosti. V teoretické části je také vymezeno, co by se mělo vyučovat na 2. stupni základních škol z oblasti finanční gramotnosti a také na to, jakým způsobem je dobré výuku vést. Praktická část bakalářské práce obsahuje sedm aktivit, které byly vytvořeny v souladu s dokumenty popsanými v teoretické části. Aktivity se zaměřují na různé části Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání a snaží se pokrýt co největší část učiva.
Educational activities increasing financial literacy for upper primary school
Keywords: finanční gramotnost; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; Standard finanční gramotnosti; metodická doporučení; výukové metody; finanční vzdělávání; vzdělávací aktivity.; financial literacy; General education program for elementary education; Standard of the financial literacy for elementary education; methodical recommendation; teaching method; financial education; educational activities