Příčiny vzniku konfliktů mezi psy ve vybrané lokalitě - Čejnová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce bylo zjistit průběh výchovy a výcviku psů ve vybrané lokalitě, zda respondenti absolvovali nějaký vzdělávací kurz pro majitele psů, a dále pak zjistit, jestli se jejich pes dostal do konfliktu s jiným psem a za jaké situace. Dotazníkové šetření bylo směrováno na majitele psů v Jindřichově Hradci a v Lodhéřově. Výsledky ukazují, že nikdo z dotazovaných nenavštěvoval žádný vzdělávací kurz pro majitele psů. Psi ve městě mají lepší výchovu a výcvik než na vesnici a od toho se odvíjí i počet konfliktů mezi psy. Do konfliktu s jiným psem se dostalo z města 39 psů a z vesnice 43 psů. Nejvíce se psi do konfliktu dostávali při venčení a nejčastěji uváděnou příčinou byla nesnášenlivost mezi psy (samci).
The causes of inception conflicts between dogs in the selected area
Keywords: psi; výchova psa; konflikty mezi psy; komunikační signály; dogs; dog training; conflicts between dogs; dog communication signals