Možnosti řízení rizika účetních chyb a podvodů v účetnictví - Šíma, Pavel (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem diplomové práce je "Možnosti řízení rizika účetních chyb a podvodů v účetnictví." Účetnictví by mělo odpovídat skutečnému stavu, který by měl být zobrazen srovnatelným způsobem a předepsanými účetními metodami. Všechny položky účetních výkazů musí být zobrazeny věrně a poctivě. Poctivost je spojená s využitím účetních metod. Když účetní jednotka používá účetní metody správně, tak lze konstatovat, že zobrazení účetnictví je nejen věrné, ale také poctivé. Existují však různé metody pro oceňování a každá metoda může vést k jinému výsledku. Lze tedy předpokládat, že v praxi může docházet i k účelové manipulaci. Cílem diplomové práce je pomocí detekčních modelů zjistit, zda dochází k účetním manipulacím s účetními výkazy u vzorku společností, které mají dopravu jako svou hlavní činnost podle CZ-NACE, a zároveň zhodnotit schopnost detekce účetních manipulací těchto modelů. Pro detekce a hodnocení možných účetních manipulací byly využity vybrané detekční modely - Jonesova nediskreční akruálnost, Beneishův model a CFEBT model. Jako doplněk k detekčnímu modelu byl spočítán modifikovaný Tafflerův model a model IN99, aby se zjistilo, v jakém finančním zdraví se účetní jednotky ze vzorku nacházejí.
Risk management options for accounting errors and accounting fraud
Keywords: kreativní účetnictví; účetní podvod; detekční modely; manipulace s účetními výkazy; creative accounting; accounting frau; detection models; manipulation of accounting statements