Sen a snový obraz v dílech surrealistických umělců - Lexová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem diplomové práce je zaměření na fenomén snu, snového obrazu a jejich promítnutí do tvůrčího procesu vzniku uměleckých děl surrealistů. Práce se snaží o interdisciplinární propojení základních poznatků z psychoanalýzy a dějin umění. Práce se zároveň pokouší řešit otázky, do jaké míry se liší snová obraznost v dílech surrealistů od imaginativního umění předchozích staletí a jakým způsobem se snová tématika do uměleckých děl promítá. Jedno z hlavních východisek umělecké práce spatřoval surrealismus v psychoanalýze a poznatcích Sigmunda Freuda. Tomuto tématu je věnována i první část práce, blíže zaměřená na Freudův Výklad snů a snovou symboliku. Následující část se věnuje již samotnému surrealistickému hnutí, jeho vzniku, myšlenkovým východiskům a odrazu ve výtvarném umění. Závěrečná část využívá předešlých poznatků při představení práce Jindřicha Štýrského a snaží se naznačit, jakým způsobem se snová obraznost promítla v díle tohoto významného surrealistického malíře.
The dream and the image of dream in the artworks of surrealist artists
Keywords: sen; snový obraz; snový symbol; psychoanalýza; Sigmund Freud; surrealismus; surrealismus v ČSR; Jindřich Štýrský; dream; image of dream; symbol of dream; psychoanalysis; Sigmund Freud; surrealism; Czech surrealism; Jindřich Štýrský