Komparace zdravotní gramotnosti u vybraných skupin obyvatelstva - Belešová, Romana; Filausová, Drahomíra; Trešlová, Marie (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2019)
Zdravotní gramotnost je vnímána jako schopnost lidí získávat, vyhodnotit a aplikovat adekvátní informace týkající se problematiky zdraví. Poskytuje lidem schopnost posuzovat a rozhodovat se v oblasti zdravotní péče, prevence nemoci a rovněž podpory zdraví za účelem uchování a zlepšení kvality jejich života. Na úrovni zdravotní gramotnosti obyvatelstva se podílí řada faktorů, jako je např. věk, pohlaví, vzdělání, místo bydliště a rovněž kulturní a ekonomické podmínky.
Comparison of health literacy in selected groups of individuals
Keywords: chudoba; dospělí; zdravotní gramotnost; komparace; adults; comparison; health literacy; poverty