Inkluzivní vzdělávání z pohledu učitele středních škol - Koubová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá inkluzivním vzdělávání z pohledu učitele. V teoretické části je popsán vývoj vzdělávání dětí s postižením - a to od dob separace, kdy se žáci s jakoukoli vadou či problémem segregovali od ostatních, až po koncept inkluze, jenž se snaží toto pojetí překonat a celý ho obrací. Inkluzivní vzdělávání staví totiž na myšlence společného vzdělávání a začlenění. S tím je spojeno téma individuálního vzdělávacího plánu, podpůrných opatření apod. V praktické části jsou v rámci kvantitativního šetření položeny výzkumné otázky, jež se zaměřují zejména na to, jak učitelé vnímají inkluzi ve školách, její aspekty a zda jsou připraveni s touto koncepcí pracovat.
Inclusive education from the teacher´s point of view high schools
Keywords: Inkluze; inkluzivní vzdělávání; učitel; škola; žák se SVP; individuální vzdělávací plán; podpůrná opatření; Inclusion; inclusive education; teacher; school; student with special educational needs; individual education plan; support measures