Morální profil sociálního pracovníka jako předpoklad kvality sociální práce s romskými klienty ve Strakonicích - Kreslová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na morální profil sociálního pracovníka při práci s romskými klienty ve Strakonicích. Vymezeny jsou základní pojmy související se zaměřením práce. Blíže je představena morálka, předpoklady pro výkon práce v pomáhajících profesích, srovnání hodnotové orientace většinové společnosti a Romů, a také specifika sociální práce s touto cílovou skupinou. Podobně, jako jsou zde rozlišeny hodnoty, je odlišen i význam etiky v životě většinové společnosti a romského etnika. Hlavního cíle, reflexe morálního profilu sociálního pracovníka jako předpokladu kvality sociální práce spolu s popisem možného střetu hodnot, je dosaženo pomocí přezkumu odborné literatury a výsledků výzkumného šetření. Data byla získána formou polostrukturovaných rozhovorů se šesti informanty, respektive sociálními pracovníky. Rozhovory probíhaly konkrétně ve třech pracovištích ve Strakonicích.
The moral profile of the social worker as a prerequisite for the quality of social work with Roma clients in Strakonice
Keywords: morální profil; morálka; sociální práce; hodnoty; etika; sociální pracovník; moral profile; morality; social work; values; ethics; social worker