Diagnostika vybraných uvolněných úloh z mezinárodních šetření TIMSS a PISA a testů Cermat. - Opavová, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
Ve své diplomové práci se zabývám diagnostikou vybraných uvolněných úloh z mezinárodních šetření PISA, TIMSS a z testů Cermat. Diagnostika se zabývá geometrickými úlohami, které se zaměřují na výpočet obsahu, obvodů obrazců, povrchů a objemů těles. Dále zmapování potřebných znalostí na úspěšné plnění těchto testů, ve srovnání s možností získání potřebných informací vzhledem k RVP a vzhledem k nejčastěji užívaným učebnicím matematiky v českých školách. Dále se v mé diplomové práci nachází zanalyzování úloh z testů Cermat a mezinárodních šetření, vzhledem k obsahu v učebnicích. Dále část, která obsahuje kapitolu s podrobnou analýzou testů vyplněných žáky 9. ročníku, a rozhovory s žáky i učiteli k dané problematice. Na závěr obsahuje aktivity s dětmi prvního stupně, pro lepší pochopení této problematiky.
Diagnostics of selected tasks from the researchs of TIMSS and PISA and Cermat tests
Keywords: výpočet obsahu; obvodu; povrchu a objemu; učebnice matematiky; Cermat; mezinárodní výzkum PISA a TIMSS; content; perimeter; surface and volume calculation; mathematics textbook; Cermat; international PISA and TIMSS research.